Nov/dec 2012: fundering van de school

Wij zijn vier weken op het project geweest.
We hebben vele zaken besproken met het bestuur. Ook met  John, de aannemer, is er veel overleg gepleegd. We hebben hem verschillende begrotingen laten maken zodat we een idee hebben wat de plannen voor het komende jaar gaan kosten. ( zie begroting 2013 onderaan deze pagina )
Het bestuur had in gedachten om in januari 2013 al te gaan beginnen met lesgeven. Maar aangezien het project nog in de kinderschoenen staat, leek ons dat te hoog gegrepen. Wij hebben gezamenlijk besloten om de start van de school een jaar uit te stellen.
Eerst de school afbouwen en financieel draagkrachtiger worden door de opbrengst van de kippen. Ook qua management moeten ze nog het een en ander leren voor ze zelfstandig verder kunnen.

Het was weer erg heet onder de Afrikaanse zon, maar geweldig om tijdelijk onder te duiken in deze leefgemeenschap, en te ervaren hoe het is om op het Keniaanse platteland te overleven. In de stad Kisumu voelen we ons niet zo veilig, maar op het platte land, waar het project is zijn de mensen heel aardig en worden we altijd vriendelijk begroet en iedereen zwaait uitbundig als we voorbij komen samen achterop onze vaste brommertaxi.

Het resultaat van de afgelopen vier weken: 

  • De moestuin met schaduwnet is klaar. De groenten ingezaaid en ingeplant. Als het niet regent worden ze elke ochtend begoten door de vaste tuinman. Na 4 dagen kwamen de eerste zaadjes al uit. Dus dat ziet er goed uit.
  • Het 2e kippenhok is ook klaar. Ze kunnen nu 750 legkippen gaan houden en daarmee geld gaan verdienen.
  • Er zijn drie watervatengeplaatst van 1000ltr om het regenwater van de daken op te vangen en te gebruiken voor de tuin. Dus er zijn dakgoten aangelegd, wat hier nogal moeilijk schijnt te zijn. In eerste instantie hadden ze zo geplaatst dat de regen eroverheen liep op de grond. Dus dat moest weer opnieuw.
  • De 2e waterput  voor de gemeenschap is gegraven, maar moet nog afgewerkt worden met een deksel.
  • De fundering en de vloer van de school is klaar. Ze kunnen nu aan de muren gaan beginnen. Ze gaan verder t/m de vloer van de bovenverdieping. Dan ligt de bouw stil tot juli 2013. Als de financiën het toelaten  hopen we dan de tweede verdieping van de school te kunnen bouwen.
  • Er is een tuktuk gekocht  voor vervoer van goederen.
  • We gaan vijf gezinnen ondersteunen met een micro-crediet zodat ze een kans krijgen om een bedrijfje te starten om uit de armoede te kunnen raken. Het geeft hen ook meer zelfrespect en levensvreugde.

We hebben twee keer de wees- en needcare kinderen met hun begeleiders ontmoet. Dat waren indrukwekkende dagen. We hebben met elkaar gegeten en kleertjes, knuffels, tennisballen, balonnen en pennen uitgedeeld. Het was een ware invasie.
Er was ons verteld dat er zo`n 60 kinderen zouden komen. Het werden er meer dan 100. Gelukkig hadden we genoeg om iedereen in elk geval iets te geven.