Juli 2013: Bouwen aan de school

In de maand juli zijn we weer in Kisumu geweest. De vier weken zijn omgevlogen en zoals meestal was de tijd te kort. Maar het was weer heel nuttig dat we zijn geweest. Niet alleen wat de bouw betreft maar ook wat aansturing van het bestuur van Luisa betreft.

Tot op heden was Jacob de man die het meeste regelde. En naast een baan van zes dagen is dat heel pittig.                       
Nu heeft het bestuur de taken onderling verdeeld. Ieder neemt een aspect op zich en brengt daar elke maand verslag van uit, aan elkaar en aan ons.
Een aantal punten waar we aan gewerkt hebben de afgelopen weken en de resultaten:
* Omdat de eieren en vleesprijzen vrij laag zijn, hebben we Isac zijn baan opgezegd. Hij werkt deze maand nog en dan gaat Teresa de kippen verzorgen. Zij doet het voor de helft van het geld. Zij woont naast het project en is daar heel vaak te vinden als er iets gedaan moet worden. Ze verdient graag wat bij en is een harde werker.
* Dick heeft de boekhouding eens  goed doorgenomen van wat er allemaal is uitgegeven. Het klopt als een bus. Jacob heeft het keurig bijgehouden! 
* De bouw: De klaslokalen van de benedenverdieping zijn geverfd. 
Er is een veranda gemaakt aan het huisje van degene die op het project woont. Op dit moment is dat David met zijn gezin. Een bestuurslid.
* Fundering van eetzaal, keuken en kantoor is klaar. Die blijft zo liggen tot we in november terug komen om debouw verder te begeleiden.
De put voor het toiletgebouw is gegraven en nu komen ze boven de grond. Die gaan ze verder afmaken als we weg zijn. Wat er moet gebeuren heeft Dick goed doorgesproken met John. Materialen zijn gekocht en betaald.
 Bij de school is het raamwerk voor de dakplaten zo goed als klaar. De dakplaten gaan er eind deze week op. Jammer dat wij dat niet meer kunnen zien. Het stukadoren gaat in november gebeuren. Want het geld is nu op.

Om in november alles af te kunnen maken hebben we nog € 15.000 nodig. Als dat mogelijk blijkt te zijn kunnen  ze in januari starten met de kleuterschool. En zo mogelijk nog een paar klassen.

Om inzicht te krijgen in de gang van zaken op de scholen hier hebben we drie verschillende basisscholen scholen bezocht. We zijn nu heel wat wijzer geworden na de gesprekken met de hoofdonderwijzers hier. Het was erg leuk en goed om te zien hoe het hier toe gaat.

Ook hebben we het project van Wijnand en Riet van Daalen uit Sleeuwijk bezocht. Dat is 50 km van hier. Het was indrukwekkend om te zien hoe je met eenvoudige middelen zoveel kunt betekenen voor weeskinderen en hun omgeving. Zij verzorgen ook beroepsopleidingen in naaiwerk en houtbewerking.  Nu hebben wij bij hun tafels en stoeltjes besteld voor de kleuterklassen van ons project. Vangen we twee vliegen in één klap.

In de laatste week was er een grote landbouwbeurs in de omgeving van Kisumu. We zijn daar naar toe geweest en hebben allerlei informatie opgedaan wat betreft irrigatie en groentes verbouwen voor het Luisa Orphnans project. 

Het project heeft één TukTuk in bezit die ze gebruiken voor het vervoer van kippen, eieren en voer. Als ze hem zelf niet gebruiken wordt hij verhuurd en daar verdienen ze goed geld mee. Omdat wij zien dat alles toch wel veel kost om het te laten draaien hebben wijzelf voor hen een 2e TukTuk gekocht op afbetaling. Zo leren we hen beetje bij beetje om vooruit te denken en met geld om te gaan. Want sparen is voor velen heel moeilijk. 

Het was natuurlijk ook weer geweldig om de wees- en andere kwetsbare kinderen en hun ouders/begeleiders van het Luisa Orphans Project te ontmoeten. Omdat we met z`n vieren waren, Martin en Regina zijn een paar dagen geweest, hebben we vier koffers met kleertjes, knuffeltjes, tennisballen en pennen mee kunnen nemen. De kleertjes hebben we uitgedeeld en de andere spullen willen we bewaren voor de school. Alle kindjes zijn apart op de foto gezet. Want die hebben we nodig voor onze toekomstige sponsors!