Februari 2018: Cadeaus, eten en schoolboeken

Gelukkig waren er inmiddels geen rellen meer

in Kisumu en hebben we rustig kunnen doen wat we wilden doen. De temperatuur was wel even wennen, van nul graden naar 30-40 gr C.

Het eerste weekend stond al vol gepland met vergaderingen met mensen die we wilde spreken.

Het eerst met het bestuur, wat er allemaal gepasseerd is en over de plannen voor het komende jaar. Later nog meerdere malen.  Lunchen met elkaar op z`n Keniaans hoort daar ook bij. Dus met de rechterhand eten zonder bestek. Menukaar is er niet. Alleen kip(was een hele oude) met skumawiki en ugali. Kip is in dit geval bijzonder luxe.

Het personeel hebben we ook uitgebreid toegesproken en bedankt met kadootjes en envelop met inhoud, wat zeer gewaardeerd werd. Zij doen tenslotte het werk op de school voor een karig loon.

Het personeel hebben we ook uitgebreid toegesproken en bedankt met kadootjes en envelop met inhoud, wat zeer gewaardeerd werd. Zij doen tenslotte het werk op de school voor een karig loon.

In Kenia zijn tegenwoordig plastic tasjes  verboden. Ze waren super blij met deze grote       boodschappen tassen. Ze waren eigenlijk voor de vrouwen bedoeld,    maar de mannen wilden er ook heel graag een voor hun vrouwen. Gelukkig had ik er genoeg bij me.

Globaal gezien gaat de economie in Kenia behoorlijk achteruit.  Alles wordt duurder, werkloosheid stijgt (en die was al zo hoog) wat nog meer armoede in de hand werkt.

Op onze school merken wij dit ook. Veel kinderen komen met een lege maag naar school en hebben geen geld voor de lunch. Hoe kunnen kinderen leren met een lege maag?  Het is een wens van het personeel en van ons om de kinderen een lunch te kunnen geven ongeacht of ze wel of niet betalen. Op dit moment betalen ongeveer 60 van de 200 kinderen voor een lunch. Dat betekent dat wij een behoorlijk bedrag van €5,00 x 140 leerlingen = €700,- /mnd extra over moeten maken. Dat gaat op dit moment niet lukken . Daarom een verzoek naar uw kant: Zou u willen overwegen om maandelijks een bedrag te doneren aan onze stichting o.v.v. van lunch, zodat we met elkaar in deze behoefte zouden kunnen voorzien?  Of weet u iemand die dat zou willen of met elkaar per maand wat opzij leggen?  Als 70 mensen bereid zijn om €10,-  te doneren zou dat een enorme hulp zijn voor deze kinderen in armoede. Wat ten goede komt aan hun studieresultaat en hun levensstandaard.

Bovenstaande kinderen genieten heerlijk  van een stevige maaltijd met bonen. Sommigen nemen van thuis wat mee wat vaak al bedorven is door de hitte voor het lunchtijd  is.       

 Wat zou het geweldig zijn als alle kinderen met elkaar zouden kunnen lunchen en niet een deel buiten moeten  blijven die geen eten krijgen.

Ook het schoolgeld is een probleem voor veel ouders/verzorgers. Veel betalen een deel wat betekent dat wij meer bij moeten leggen. Als ze niks meer betalen moeten ze na een aantal maanden echt van school. Maar de leerkrachten moeten wel betaald worden. Er ligt op ons dus een behoorlijk financiële druk.

Met deze ontwikkeling zijn we niet zo blij. We denken er al langer over na hoe we dit op kunnen lossen door te zorgen dat er inkomen komt vanuit Kenia zelf.  Door gesprekken met verschillende partijen zijn er ideeën geboren die eerst nog  onderzocht moeten worden maar die wel perspectief bieden voor de toekomst. Als daar meer duidelijkheid over is hoort u daar meer over.

Nu draait de school voor het 5e jaar. We kunnen wel zien dat er geleefd wordt. Sommige punten vroegen om reparatie. Sommige vloeren waren beschadig en die heeft Dick opgelapt. Ook wat raampjes waren kapot die worden gerepareerd. Ook wat stoeltjes waren kapot die Dick gerepareerd heeft.

Doordat het aantal kinderen gegroeid is laten we nu weer meer tafels en stoeltjes maken.

Dit jaar is klas 8 nieuw (zou bij ons groep 10 zijn).  Dat betekent dat er nieuwe boeken en meubels moeten komen. Bernike is met Faith (het hoofd van de school) naar de boekwinkel geweest om alle benodigde boeken, ook nog voor andere klassen, te kopen. We hebben voor € 1500,- geïnvesteerd.

In het regenseizoen is het een modderbende. De kinderen brengen de modder mee naar binnen in de school. Het verzoek van het personeel is om laarzen te kopen voor de kinderen die dan eigendom van de school blijven. Dan kunnen de kinderen , als ze op school zijn hun schoenen aan doen zodat de vloeren schoon blijven. De schoenen gaan dan ook langer mee.

De vloeren van de klaslokalen zijn van cement maar niet echt sterk. Het zou het mooiste zijn als er tegels op kwamen, dan zijn we er voor altijd van af. Dit  gaan we proberen om dit jaar geheel of gedeeltelijk te realiseren.

Voor ons vertrek hebben we aan alle jongens een pen en voor de meisjes haarspeldjes uitgedeeld.