November 2018: Nieuwe aanwinst & examens

In september is Dick naar Kenia gegaan voor een werkbezoek. Na de eerste gesprekken bleek als snel dat er niet veel gebeurd is sinds februari.  Verder die week veel besproken over hoe nu verder en wat  er allemaal nog moet gebeuren. Dick heeft zelf mee aangepakt omdat het anders niet gebeurt. Wij wilden nl. de vloeren in de klaslokalen laten betegelen omdat de cementen vloeren toch we erg hard slijten. Dus tegels gekocht en een tegelzetter laten komen. Eén lokaal is nu prachtig. De kosten totaal voor één lokaal zijn € 1000.  Dus willen we elke keer dat we er zijn één lokaal laten opknappen. Ook zijn er  nieuwe tafels en stoeltjes gemaakt. Zie het verschil voor en na op de foto`s. Dit lokaal ziet er nu weer prachtig uit.

Er zijn ook weer nieuwe schoolboeken en andere benodigdheden aangeschaft.

Koffer met schoolspullen: We hebben via onze buurman, van een school uit Den Bosch drie hele goede  laptops gekregen. Dick heeft die meegenomen. Daar waren ze natuurlijk heel erg blij mee. In de loop van de tijd krijgen we er nog meer. Computers worden ook in Kenia steeds belangrijker. In de extra koffer zaten ook poppen, kleurtjes, etuis met passer, liniaal e.d.  , pennen en ook weer kleding. Alles wordt steeds met veel enthousiasme ontvangen.

Laarzen: Misschien weet u nog dat we een proef wilden starten om de kinderen laarzen te laten gebruiken in de regentijd? Daar zijn we bij nader inzien toch van afgestapt. Waarschijnlijk zien we meeste laarzen niet meer terug. Een ander idee is om het speelterrein te verbeteren door zand te mengen met de grond, zodat ze geen last van de modder hebben in het regenseizoen.

Dick heeft in Kisumu in de supermarkt een jonge Nederlandse vrouw ontmoet en zijn in gesprek geraakt. Zij woont al vijf jaar in Kenia. Ze is  mee geweest naar de school en heeft daar kennisgemaakt met de leerkrachten. Ze is zo enthousiast geworden over ons project dat zij  zich met ons project wil verbinden. Zij wil daar onze ogen en oren zijn. Haar naam is Marielle. Zij en haar vriend Brian hebben de mogelijkheden die wij niet hebben. Zij zijn daar ter plekke en hebben veel beter zicht op de situatie rond het project dan wij. Ze worden wonderlijk enthousiast opgenomen in ons bestuur en krijgen alle bevoegdheden die nodig zijn. Wij hebben Marielle in dienst genomen van ons project. Samen kunnen zij veel betekenen voor ons. Omdat hij Keniaan is nemen ze van hem ook makkelijk dingen aan en hij snapt de cultuur. Van alle kanten winst dus. Wij zijn heel blij dat zij dit willen en kunnen doen. Dat is precies wat we nodig hebben. Hoe wonderlijk is dit op de juiste tijd.


Twee november was de graduation. De kleuters worden gepromoveerd naar de basisschool. Een hele happening met taart, toespraken en dans. Zie foto`s. Eind oktober waren de examens van de hoogste klas. De uitslagen hebben we nog niks van gehoord. Het is nu school vakantie  in Kenia tot begin januari.